Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

22 sty 2016

Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Większość osób lubi napić się soku i korzystać z cennego źródła witamin i minerałów. Trzeba jednak pamiętać, że te kupowane w sklepach soki najczęściej są marnej jakości. Będą w wielu przypadkach dodatkowo słodzone i rozcieńczone a produkcja z zagęszczonego soku to oczywiście norma, ale takie soki nie mają cennych dla nas składników odżywczych. Warto wiec postawić na samodzielną produkcję soków i uzyskać rzeczywiście świetne propozycje. Jak wybierać owoce i warzywa na sok? Oczywiście jeśli chcemy sami robić sok to trzeba pamiętać, że nawet najlepszy sprzęt nam nie pomoże, jeśli kupowane przez nasz warzywa czy owoce będą słabej jakości. Dlatego starajmy się kupować w pewnym źródle, gdzie mamy pewność, że produkty są rzeczywiście świeże oraz pełnowartościowe. W marketach wybierajmy te sprzedawane luzem, ponieważ będą świeższe i łatwiej będzie tam znaleźć dobry produkt. Nie wybierajmy owoców, które będą obite, będą miały znaki pleśni czy otarcia, ponieważ od razu takie elementy będą niekorzystnie wpływały na smak naszego soku.

Sok z wyciskarki. Wyciskarka do owoców to urządzenie, które działa miażdżąc komórki owoców i warzyw i w ten sposób pozyskuje z nich sok. W sklepach mamy obecnie wyciskarki z jednym albo z dwoma ślimakami. Jednoślimakowe urządzenia będą łatwiejsze w czyszczeniu, ale ich wydajność jest mniejsza. Sok uzyskiwany przy wykorzystywaniu wyciskarek będzie gęsty, mętny i ma małą ilość piany. Najczęściej będzie tam więcej wartość odżywczych, takich jak witaminy, enzymy czy minerały. Wszystko wynika z tego, że w czasie przygotowania soku produkty się nie nagrzewają i dzięki temu nie dochodzi do sytuacji, w której cenne składniki są niszczone. Otrzymywanie soku z wyciskarki będzie zajmować więcej czasu niż z sokowirówki, ponieważ ślimak, który miażdży owoce kręci się wolnej niż ostrza w sokowirówce. Ale dzięki temu proces będzie miał większą wydajność.

Sok z sokowirówki. Sokowirówka działa inaczej niż wyciskarka, ponieważ nie miażdży komórek, ale będzie je rozcinać przez wirujące ostrza. Następnie siła odśrodkowa doprowadza do pozyskiwania soku. Ten sposób produkcji wiąże się jednak z licznymi wadami. Przygotowywany sok jest napowietrzony co widać po pojawiającej się licznie pianie. Dodatkowo ścinanie oraz odwirowywanie soku sprawia, że tworzy się wysoka temperatura i przez to enzymy są nieaktywne a dodatkowo niektóre witaminy mogą ulegać uszkodzeniu. Sok z sokowirówki będzie jednak dużo bardziej klarowny, nie będzie w nim kawałków owoców tak jak w przypadku soku z wyciskarki. Sokowirówka pracuje szybciej niż wyciskarka, ale nie będzie w stanie poradzić sobie z takimi owocami jak jagody czy maliny. Nie wyciska także soku z warzyw liściastych i może być dość trudna w czyszczeniu. Na pewno jej zaletą jest to, że jest tam możliwość przerabiania w sposób szybki dużej ilości owoców.

Zatem który sok wybrać? To na co się zdecydujemy zależy od naszych osobistych preferencji i tym na czym najbardziej nam zależy. Jeśli lubimy klarowny sok i chcemy go szybciej pozyskać to na pewno lepsza będzie sokowirówka. Jeśli jednak chcemy mieć pełnowartościowy sok i to właśnie składniki odżywcze są dla nas najważniejsze to wydaje się, że lepszy rozwiązaniem będzie wyciskarka, w której nie są niszczone te najważniejsze składniki. Możliwości są wiele, jeśli chcemy wydajności to lepiej sprzęt z dwoma ślimakami, jeśli łatwiejszego czyszczenia to taki, który ma jeden ślimak. Na pewno świeży sok ma wiele zalet i niezależnie od tego jakie urządzenie wybierzemy warto go wprowadzić do swojej stałej diety.