Przepisy na arbuzowe smoothie - idealne letnie orzeźwienie

22 mar 2021

Przepisy na arbuzowe smoothie - idealne letnie orzeźwienie

Nic tak nie mówi o lecie jak arbuzowe smoothie. Poza zwykłym jedzeniem, nie ma lepszego sposobu na delektowanie się tym owocem. Jego różowy, soczysty miąższ i słodki smak sprawiają, że jest to jeden z moich ulubionych owoców wszech czasów. W lecie zawsze mam go pod ręką.

Jak używać w smoothie

Arbuz ma wysoką zawartość wody, dlatego uwielbiam go jeść w gorące letnie dni, jest tak orzeźwiający i nawilżający. Ale to również oznacza użycie mniejszej ilości płynu w twoim smoothie.

Zacznij od zmiksowania wszystkich składników razem, odejmując płyn. To, czy musisz dodać płynu, zależy od innych składników.

W rzeczywistości Twój smoothie może potrzebować środka zagęszczającego. Ja uwielbiam dodawać żel chia, mrożone banany lub jogurt.

Możesz być zaskoczony, że arbuza można łączyć z wieloma innymi owocami. Na czele listy znajdują się oczywiście jagody, a zaraz za nimi inne owoce, takie jak ananas i pomarańcza. Do tego dochodzą bardziej kremowe owoce, takie jak banany i mango.

Kiedy używamy arbuza do smoothies, z 1½ calowego (4 cm) plastra otrzymamy około 1 filiżanki posiekanego owocu.

Wybieranie arbuza

Jeśli kupujesz całego, niepokrojonego arbuza, szukaj owocu, który wydaje się ciężki w stosunku do swojego rozmiaru. Jest to oznaka dojrzałości. W pełni dojrzały arbuz składa się w ponad 90% z wody, a woda jest jednym z najcięższych składników żywności. Skórka powinna być gładka, bez żadnych nacięć i siniaków, a na wierzchu lekko stępiona.

Arbuza można również kupić wstępnie pokrojonego na ćwiartki lub połówki. Wybieraj owoce o jasnym kolorze miąższu bez białych smug. Miąższ powinien być jędrny, bez miękkich miejsc.

Arbuz w całości może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu. Natomiast pokrojone części powinny być przechowywane w lodówce przez dwa lub trzy dni.

Wartości odżywcze

Arbuz to coś więcej niż tylko woda i cukier, to pokarm bogaty w składniki odżywcze i niskokaloryczny. Jest również doskonałym źródłem witaminy A, a także potasu, witaminy B6 i witaminy C.

Jednak najbardziej znany jest ze swoich właściwości przeciwutleniających. Arbuz jest bogaty w likopen, silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, który nadaje żywności takiej jak pomidory i grejpfruty różowo-czerwony kolor.

Poziom likopenu w arbuzie jest wyższy niż w jakimkolwiek innym owocu lub warzywie i półtora raza wyższy niż w pomidorach.

Arbuzowe smoothie z imbirem

Składniki

• 1 filiżanka kawałków arbuza
  • 1 filiżanka mrożonego mango
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • ½ filiżanki jogurtu waniliowego
  • ½ cala startego imbiru

Sposób przygotowania

Umieść arbuza, mango, mleko migdałowe, jogurt waniliowy i starty imbir w blenderze i przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlać do ulubionych szklanek i cieszyć się.

Miętowe Smoothie Arbuzowe

Składniki

• 1 filiżanka kawałków arbuza
  • ½ filiżanki mrożonego ananasa
  • 1 filiżanka jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanych liści świeżej mięty
  • 1 łyżka stołowa żelu chia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Połączyć arbuza, ananasa, jogurt kokosowy, liście mięty, żel chia, mielony cynamon i miód, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlać do dwóch szklanek i natychmiast podawać.