Czym zwraca na siebie uwagę wyciskarka Angel?

5 lut 2016

Czym zwraca na siebie uwagę wyciskarka Angel?

Analizując technologię wyciskania zastosowaną w wyciskarce Angel nie można nie dostrzec tego, że bazuje ona nie tylko na rozdrabnianiu, ale również na wyjątkowo dokładnym miażdżeniu surowca. W rezultacie cały sok, który jest zawarty w komórkach miąższu owoców i warzyw może zostać wyciśnięty. Do tego sok jest filtrowany przez sito, dla którego charakterystyczna jest obecność wyjątkowo drobnych mikrootworów. Angel to przy tym wyciskarka wolna od ostrzy, a tym samym miażdżenie może się odbywać z wykorzystaniem mocnych, stalowych wałków ślimakowych. Sam proces wyciskania składa się z trzech etapów.

Konstrukcja wałków ślimakowych i sita jest na tyle innowacyjna, że została opatentowana przez producenta. Przyczynia się przy tym nie tylko do zwiększenia wydajności urządzenia, ale i do tego, że wyciśnięty sok jest bogatszy w substancje odżywcze. W pierwszej kolejności dochodzi do kruszenia i miażdżenia surowca dzięki dwóm bliźniaczym wałkom ślimakowym. Druga faza wykorzystuje wysokie ciśnienie panujące wewnątrz korpusu i właśnie w czasie jej trwania dochodzi do wyciśnięcia nawet osiemdziesięciu procent soku. Ostatni etap ma na celu wyciśnięcie resztek soku, w czym pomagają najmniejsze z mikrootworów w sicie. Do osobnego naczynia usuwany jest przy tym miąższ, dla którego charakterystyczne jest to, że stał się praktycznie suchy.

Ponieważ obroty nie są szybkie, nie musimy obawiać się o to, że wyciśnięty sok będzie nagrzany lub napowietrzony. Nie jest to wcale czynnik mało istotny, oba zjawiska są bowiem niepożądane wówczas, gdy zależy nam na zachowaniu typowych dla soku naturalnych składników. Angel to również wyciskarka zwracająca na siebie uwagę ze względu na to, że radzi sobie znakomicie z praktycznie każdym rodzajem surowca. Można wykorzystywać ją nawet w odniesieniu do twardych warzyw korzeniowych oraz liściowych. Jest też niezawodna wówczas, gdy chcemy przygotować sok z dodatkiem ziół. Sam sok jest jednolity i esencjonalny, charakteryzuje się przy tym nie tylko bogatym smakiem, ale również intensywnym kolorem.