Co wybrać: sokowirówkę, czy wyciskarkę?

6 lis 2016

Co wybrać: sokowirówkę, czy wyciskarkę?

Zalety soku z wyciskarki

1.Świeży sok to porcja niezbędnych witamin i minerałów, które postawią błyskawicznie

Twój organizm na nogi! Wielu z nas prowadzi niezdrowy tryb życia, żyje w pośpiechu. Szybkie tempo życia sprawia, ze składniki odżywcze, które spożywamy wraz z porcją warzyw nie są przez organizm przyswajane. Sok natychmiast trafia do krwiobiegu. Potrzeba zaledwie kwadransa, aby wartości odżywcze dotarły do wszystkich komórek naszego ciała. Soki z kartonika, które tak chętnie kupujemy są pasteryzowane, nie ma w nich już praktycznie witamin i składników mineralnych.

2.Urozmaicamy codzienną dietę

Spora liczba osób ignoruje zalecenia dietetyków i w ogóle nie jada warzyw i owoców. Inni przestrzegają tych zaleceń, ale każdego dnia sięgają po te same. Jeszcze inni pewnych warzyw nie lubią. Jeżeli więc chcemy uzupełnić swoją dietę o witaminy i minerały, powinniśmy sięgnąć po soki. Możemy przygotować sok z kilku rodzajów warzyw dodając do tych, które lubimy te nielubiane.

3.Dobroczynny wpływ soków na zdrowie

Dzięki codziennej porcji soku utrzymamy równowagę w organizmie, zapobiegniemy jego zakwaszeniu. Pijąc sok zachowamy jasność umysłu, będziemy mieć więcej energii, poprawimy pracę układu pokarmowego. Co więcej, skorzysta na tym także nasza cera: stanie się znacznie zdrowsza.

Jaki są urządzenia do wyciskania soku?

1.Sokowirówka

Ich wybór jest bardzo duży. Są w różnych wielkościach i cenach. Produkują je uznani producenci sprzętu AGD, jak i całkowicie nieznani. Klasyczna sokowirówka wśród dostępnych na rynku sprzętów do wyciskania soku kosztuje najmniej.

Porcja witamin

Jakie są zalety sokowirówki?

Poza niską ceną do zalet sokowirówek należą: prosta obsługa; krótki czas wyciskania; krótki czas przygotowania owoców i warzyw.

Wady sokowirówki

Mniejsza ilość wyciśniętego soku; niska jakość soku – jest w nim mało witamin i minerałów, które giną na skutek napowietrzania i nagrzewania go; nie można przygotować soku z warzyw liściastych i miękkich owoców jagodowych.

2.Wyciskarka

Dostępne są wyciskarki elektryczne i ręczne. Oba rodzaje wyciskają sok przy pomocy wałka ślimakowego.

Zalety soku z wyciskarek

Sok wyciśnięty w wyciskarce zawiera witaminy, składniki mineralne i enzymy. Urządzenia te nie napowietrzają soku, nadaje się więc do spożycia nawet po upływie 72 godzin.