Jak wybrać dobrą wyciskarkę do cytrusów

15 sty 2016

Jak wybrać dobrą wyciskarkę do cytrusów

Czy świeżym sokiem z owoców można cieszyć się w domowym zaciszu? Wyciskarka do cytrusów jest rozwiązaniem jak gdyby stworzonym z myślą o osobach, które liczą na to, że zadbają o swoje zdrowie. Na co jednak należy zwrócić największą uwagę decydując się na zakup takiego urządzenia. Dieta bogata w witaminy nie jest łatwa do utrzymania, codziennie musimy bowiem spożywać ogromne ilości warzyw i owoców. Pojawia się zatem pytanie o to, czy jedzenie cytrusów w surowym stanie jest rozwiązaniem, dla którego nie ma alternatywy. Na szczęście, nie musi tak wcale być. Zbilansowanie diety witaminowej i wprowadzenie do niej urozmaicenia jest możliwe, na szczególną uwagę zasługuje zaś w tym kontekście wyciskarka do cytrusów – urządzenie, które sprawia, że możemy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i innych składników odżywczych.

Cechuje je łatwość, wygoda orz wysoka jakość, choć jej zakup wymaga od nas zgromadzenia wiedzy na temat tego, na jakie parametry należy zwrócić szczególną uwagę. Wyciskarka do cytrusów może pomóc nam w uzyskaniu soku, który pochodzi z grejpfruta, granatów, pomarańczy, a także szeregu innych owoców oraz warzyw. Co więcej, maszyna nie tylko nie zajmuje wiele miejsca, ale również charakteryzuje ją łatwość obsługi. Nasze zadanie polega jedynie na pokrojeniu owoców na mniejsze kawałki, a następnie na przyłożeniu pokrywki. Urządzenie rozpoczyna pracę automatycznie, a jego wielką zaletą jest również to, że umożliwia nam cieszenie się sokiem wolnym zarówno od pestek, jak i od gorzkich błonek. Niektóre modele nie pozwalają nam na wyciskanie całości soku z owocu, im jednak wyższa jest półka, z której pochodzi wyciskarka, tym dokładniejsza jest jej praca.

Rynek oferuje nam zresztą przynajmniej kilka rodzajów wyciskarek, a modele różnią się między sobą nie tylko wielkością, ale i technikami, które są wykorzystywane do wyciskania soku. Nie brakuje wyciskarek mobilnych z mniejszymi nożami, ale i rozwiązań większych gabarytowo z dużym zbiornikiem na sok. To właśnie pojemność na sok jest jednym z tych parametrów, którym warto poświęcić szczególnie wiele uwagi, może mieć bowiem zarówno 400 mililitrów, jak i jeden litr. Dokonując wyboru warto zwrócić uwagę również na to, czy pojemnik można swobodnie wyjmować, w istotny sposób ułatwi to bowiem przelewanie soku do szklanki.

Wartościowy sok dzięki wyciskarce Niektóre modele idą zresztą jeszcze o krok dalej i wyciskany sok może spływać od razu do podstawionego pod urządzenie naczynia. Warto też sprawdzić, czy interesujący nas model jest wyposażony w opcję, która pozwala nam na regulowanie gęstości soku. Nie brakuje osób, które wysoko cenią sobie sok z miąższem, bywają jednak i takie, które niemal go nienawidzą. Przymierzając się do zakupu należy też upewnić się, czy ruchome części wyciskarki nadają się do tego, aby myć je w zmywarce. Tu szczególnie niebezpieczne są urządzenia jednoczęściowe. Nie są one drogie, ale ich czyszczenie jest ogromnym wyzwaniem. Osoby, które zastanawiają się nad zakupem mogą też zainteresować się dodatkowymi funkcjami takimi, jak choćby odprowadzanie miąższu lub obecność wielofunkcyjnych nasadek pozwalających na mielenie mięsa lub kawy.