Czy wiesz, że wyciskarka wyciśnie też cebulę, czosnek i ziemniaka?

10 lut 2016

Czy wiesz, że wyciskarka wyciśnie też cebulę, czosnek i ziemniaka?

Cebula, czosnek czy ziemniaki są przez większość z nas używane do gotowania, ale wyciskarka będzie w stanie z nich przygotować także dla nas doskonały sok. Oczywiście świeże soki są obecnie w naszym kraju bardzo popularne ale jest jeszcze mało osób, które zdają sobie sprawę z tego jak doskonałym wyborem jest sok z cebuli czy czosnku. Wyciskarka to takie urządzenie, które poradzi sobie skutecznie z czosnkiem, cebulą, a także ziemniakami. Jednak przy spożywaniu takich specyficznych soków na pewno trzeba umieć zachować pewien umiar. Sok z surowego ziemniaka obniży ciśnienie i wyeliminuje zmęczenie.

Pewnie niewiele osób wie o tym, że surowe ziemniaki będą zdrowsze od tych gotowanych. Okazuje się, że mają one wiele witamin i minerałów, które w czasie obróbki termicznej są niszczone. W związku z tym szklanka soku z ziemniaków może być naprawdę doskonałym rozwiązaniem. Jest to bowiem taki sok, który będzie wpływał na nasz organizm ponieważ obniży ciśnienie, zlikwiduje zmęczenie. Oczywiście nie można przesadzić z ilością, ponieważ w surowym ziemniaku mamy także takie składniki, które nie wpływają dobrze na nasz organizm. Nie można jednak zapominać o tym, że przy każdym owocu i warzywie przerobienie na sok to rozwiązanie, które sprawi, że trawienie stanie się znacząco łatwiejsze.

Cebula jak wiadomo ma wiele pozytywnych efektów, które będą dobrze działać na nasz organizm. Można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów, między innymi przez wyciskanie za pomocą wyciskarki. Ale trzeba z ilością takiego soku uważać, ponieważ jest on mocny i wpływa na nasz żołądek. Jeśli będzie się w małych dawkach regularnie go spożywać można walczyć z poziomem cukru we krwi, da się chronić przed nowotworem w układzie pokarmowym. Dodatkowo mówi się o tym, że sok taki wpływa dobrze na osoby, które mają miażdżycę tętnic. Czosnek jest bardzo aromatyczny i ciężkostrawny, dlatego jego spożywanie musi być z umiarem. Medycyna korzysta z tych licznych właściwości jakie ma czosnek już od kilku tysięcy lat. Będzie on wpływał korzystnie na jelita, może gwarantować dezynfekcję i chronić przed nowotworami. W wielu przypadkach zmniejsza także poziom cholesterolu we krwi. Jeśli chodzi o czosnek warto dodać do wyciskarki jeden ząbek w czasie przygotowywania innego soku i to powinno wystarczyć.