Sokowirówka lub wyciskarka - jakie rozwiązanie wybrać?

5 cze 2017

Sokowirówka lub wyciskarka - jakie rozwiązanie wybrać?

Zdrowa żywność cieszy się rosnącym zainteresowaniem Polaków, którzy już od dawna zdają sobie sprawę z tego, że mają do czynienia z wartościowym rozwiązaniem, a nie z przemijającą modą. Nic więc dziwnego, że systematycznie rośnie liczba osób zastanawiających się nad tym, czy nie sprawić sobie wyciskarki lub sokowirówki.

Jeszcze przed dokonaniem tego rodzaju zakupu warto poznać zalety tak jednego, jak i drugiego rozwiązania, aby przekonać się o tym, które zasługuje na szczególną uwagę i jest w większym stopniu dopasowane do potrzeb kupującego. Osoby przekonane o tym, że wybór wyciskarki do soków nie jest zadaniem skomplikowanym, nie mają wcale racji.

Wspólny cel

Tak naprawdę, dziesiątki rozwiązań, z jakimi mamy obecnie do czynienia na rynku posiadają jedną tylko wspólną cechę, a mianowicie – wyciskają sok. Potem możemy mówić już tylko o różnicach i to różnicach, które mogą mieć znaczący wpływ na komfort użytkowania. Nie ma zresztą zarówno idealnej wyciskarki, jak i sokowirówki. Każde rozwiązanie ma tak swoje zalety, jak i wady. Warto więc jeszcze przed zakupem przeanalizować parametry produktów dostępnych w sprzedaży i przekonać się o tym, na ile są one korzystne.

Dopasowanie do potrzeb

Jedno z najważniejszych pytań, jakie powinniśmy sobie postawić dotyczy tego, jakie soki są naszymi ulubionymi. Jeśli interesują nas jedynie te, które powstają z wykorzystaniem najpopularniejszych warzyw i owoców, takich, jak jabłko, czy marchew, nie ma takiego urządzenia, które nie sprosta naszym oczekiwaniom.

Świeże wyciskane soki

Jeśli jednak marzymy o sokach z warzyw liściastych albo z orzechów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na wyciskarki najwyższej klasy.

Kolejne pytanie, na które powinniśmy sobie odpowiedzieć dotyczy tego, czy bardziej interesuje nas sok z sokowirówki, czy też ten, z którym mamy do czynienia w wyciskarce do soków. Okazuje się, że wiele osób nie powinno mieć z tym żadnego problemu, duże znaczenie ma bowiem to, czy smakuje nam sok klarowny, czy też zagęszczony.

Preferencje

Jeśli preferujemy sok klarowny, sokowirówka jest jednym rozwiązaniem, które spełni nasze oczekiwania, sok z wyciskarki jest bowiem bardziej mętny a tym samym również zdecydowanie gęstszy. Bardzo ważna jest również kwestia odnosząca się do ilości soku, na jaką zgłaszamy zapotrzebowanie. Jeśli chcemy, aby korzystała z niego cała rodzina, sokowirówka jest znacznie lepszym rozwiązaniem już choćby dlatego, że pracuje szybciej niż wyciskarka do soków. Jeśli jednak wystarcza nam przygotowanie soku do siebie albo nie planujemy pić go z domownikami tak często, powinniśmy skupić się na wyciskarce, tempo jej pracy nie będzie dla nas bowiem przeszkodą.