Sokowirówka vs Wyciskarka

1 lut 2016

Sokowirówka vs Wyciskarka

Mamy dla was krótkie porównanie urządzeń takich jak wyciskarka i sokowirówka. Mimo, że coraz więcej osób zna już różnice w tych urządzeniach to mimo tego warto się tym zainteresować. Dla niektórych te informacje mogą się okazać naprawdę przydatne. W przypadku sokowirówek najważniejszym elementem całego urządzenia będzie sito, które z dużą prędkością będzie wirować i pokryte będzie specjalnymi otworami oraz ostrzami. W ten sposób przy obrotach sięgających kilku tysięcy na minutę dochodzi do szatkowania owoców, po czym urządzenie siłą odśrodkową doprowadza do tego, że sok oddzielony będzie od pulpy.

Najważniejsza jest więc siła odśrodkowa, która będzie działać na surowiec i to ona gwarantuje, że sok będzie pozyskiwany. Swoją istotną rolę ma tutaj występująca w przyrodzie siła tarcia. Oczywiście przy takiej obróbce większość istotnych składników soku takich jak witaminy czy minerały będzie niszczona przez urządzenia. Sokowirówka nie jest w stanie pracować również z warzywami liściastymi, szpinakiem czy kapustą. Wyciskarka jest natomiast urządzeniem, które pracuje inaczej niż sokowirówka, ponieważ będzie wykonywać wolne obroty. W tym przypadku sok pozyskiwany jest przez miażdżenie bez wykorzystywania tarcia. Cały proces składa się tutaj z kilku etapów a takim najważniejszym elementem jest wałek ślimakowy, który znajduje się w urządzeniu.

Sokowirówka czy wyciskarka

To właśnie ten wałek odpowiada za miażdżenie owoców oraz pozyskiwanie soku. Wałek obraca się wolno i te obroty mogą być miedzy 40 a 120 na minutę. W takim przypadku sok nie będzie się napowietrzał i to wpływa skutecznie na jego wyższą jakość niż tego z sokowirówki. Nie ma tutaj mowy o wyższej temperaturze soku i dlatego witaminy czy minerały nie będą niszczone. Sok pozyskiwany z użyciem wyciskarki zawsze będzie dużo bardziej bogaty w witaminy, enzymy oraz składniki odżywcze. Nie będzie bowiem możliwości ich zniszczenia w procesie produkcji takiego soku. Sok działać będzie dużo skuteczniej na nasz organizm niż jedzenie warzyw czy owoców, jest przyswajalny praktycznie w zdecydowanej większości a dodatkowo jego trawienie jest zdecydowanie szybsze.