Do ostatniej kropli soku. Wybieramy wyciskarkę

11 sty 2016

Do ostatniej kropli soku. Wybieramy wyciskarkę

Urządzenie, które służy do wyciskania soku to liczne propozycje jakie znajdują się w sprzedaży. Wśród tych urządzeń są także wyciskarki. Są one czasami nazywane jako sokowirówki. Ale są to dwa różne urządzenia, których działanie jest inne, dlatego nie powinno się tych sprzętów ze sobą mylić. Warto wiedzieć o wyciskarkach jak najwięcej, ponieważ to jeden z lepszych obecnie sprzętów. Wyciskarki do soku Wyciskarka do soku to urządzenie, które będzie wykonywało bardzo dokładne ale wolne obroty. Sok wyciskany jest tutaj z użyciem specjalnego ślimakowego wałka. Konstrukcja będzie odpowiadała za miażdżenie owoców i wyciskanie soku. Taki sok w składzie ma również cząsteczki owoców i nie będzie całkowicie klarowny. To będzie dawało poczucie spożywania w pełni wartościowego odżywczego napoju. Wyciąg z owoców będzie się dało także przechowywać w lodówce bez obaw, że będzie się psuć.

Wyciskarka będzie pozwalała na otrzymanie nie tylko soku, ale także musu. Wyróżnia się dwa rodzaje wyciskarek, które dzielą się na ręczne oraz elektryczne. Obecnie w sprzedaży znajdziemy elektryczne wyciskarki z jednym albo dwoma ślimakami. Te drugie uważane są za bardziej efektywne. Sok uzyskiwany przy ich zastosowaniu będzie odżywczy i ma w sobie wiele cennych witamin. Proces uzyskiwania soku z owoców będzie dłuższy, ale mamy gwarancje, że wyciśnięty będzie bardzo dokładnie. Moc takich urządzeń jest między 100 a 450W. Im większa będzie moc tym lepiej urządzenie będzie sobie radzić szczególnie z twardymi składnikami.

Za niekwestionowane korzyści, jakie dają wyciskarki, uznaje się: - możliwość uzyskania wartościowych soków również z warzyw liściastych oraz ziół - możliwość przyrządzenia musów i niekiedy mielenia twardych składników - możliwość wygodnego czyszczenia urządzenia zupełnie inaczej niż w przypadku sokowirówki, gdy trzeba sprzęt rozkładać na części. Sok z takiego urządzenia przygotowuje się dłużej niż w sokowirówce, ale na pewno będzie nam rekompensować to smak takiego napoju. Wśród producentów wyciskarek wyróżnia się między innymi firma Hurom, która ma w swojej ofercie wiele dobrych urządzeń. Najbardziej popularne urządzenia tej marki to między innymi HH 2G P-TYPE oraz HH 2G. Firma stara się przygotowywać swoje urządzenia tak, że będzie możliwość pozyskiwania wyjątkowych soków, które będą jak najbardziej naturalne. Zdaje się, że pod tym kątem jej działania rzeczywiście są udane i wszystkie urządzenia spełniają oczekiwania użytkowników.